събота, 31 октомври 2009 г.

ПАТОК

Паток са последните литри с най-ниско съдържание на алкохол. За да се прецени, кога започва да тече патока, майсторите взимат проби през 15 минути и измерват алкохолния градус на ракията. Някои май­стори опитват ракията на вкус. Щом доловят кисела жилка и неприятен мирис, значи патока вече тече и събирането на раията трябва да спре.

петък, 30 октомври 2009 г.

КРИСТА КЛАСИК Брют

Реколта: 2007
„ЛВК-Винпром"АД
Сорт: Шардоне & Совиньон Блан
Жив бледозлатист цвят. Ароматът е интензивен, много приятен, с акценти на ябълка и цветя, съчетани с нотки на орех и масло. Нежно и ефирно тяло, много добре балансирано и хармонично, с приятна свежест и продължително усещане в устата. Подходящо вино за вашия празник.

четвъртък, 29 октомври 2009 г.

ПЪРВАК

Първак е ракията, която по тича първа. Тя трябва задължително да се отдели и махне, защото в нея има много отровни вещества, някои от които са силно отровни. Метиловият алкохол е най-опасен сред тях.

Количеството на първака зависи от много фактори, но не може да се определи на вкус и мирис, а само по химически път.

Прието е да се отчита като първак първите 1 или 2 литра. Някои майстори отделят половин процент от количеството в казана. Ако казанът има обем 300 литра, те изхвърлят първи те 1,5 литра.

- Първакът се маха задължи телно!

сряда, 28 октомври 2009 г.

Температура за дестилация на ракия

След зареждането и уплът няването на казана в огнището се поддържа силен огън. Когато ракията започне да тече, огъ нят трябва да се намали и да се поддържа тих и постоянен. Ракията трябва да тече на тън ка струя и равномерно, без да прекъсва.

вторник, 27 октомври 2009 г.

Barrel Selected

Реколта: 2007
ВИ "Братя Минкови"
Сотр:Каберне Совиньон

Наситен тъмночервен цвят. Ароматът е мощен, плътен и многопластов. В чудесна хармония са вплетени аромати на черни и червени плодове (къпина, боровинка, вишна, касис) и аромати на шоколад и фин препечен дъб. Тялото е плътно, много добре оформено, гладко, с приятна сладост и топли танини. Във вкусовия аромат се развива богата палитра от плодови аромати и какао, преминаващи и в послевкуса.

понеделник, 26 октомври 2009 г.

РЕЦЕПТИ ЗА АРОМАТИЗИРАНИ ВИНА - НАЛОЖЕН ПЕЛИН

Това е изключително аро матна и приятна напитка. Може да си направите пелин само като сложите цвят от пелин във ферментиращото вино, но истинският наложен пелин се, приготвя малко по-трудно.

Направете смес от билки: цвят пелин, бял равнец, червен кантарион, жълт кантарион, мащерка, бъз, риган, маточина. В тази, смес най-голямо количество трябва да е пелин.

В каца за вино с канелка по ставете дренаж отвътре на канелката и наредете пласт грозде, тънък пласт от билковата смес, пласт от нарязани ябълки и дюли. Редувайте така, докато се напълни 2/3 от съда. Затиснете с капак плътно и налейте младо едногодишно вино дока то се напълни съда. Затворете с капак и замажете.
Пелинът ще е готов след около 30 дни. Ако е много горчив, може да се добави захар. Готовия пелин налейте в бутилки.

неделя, 25 октомври 2009 г.

Дестилация или изваряване на домашна ракия

Изваряването трябва да за почне веднага, след като приключи ферментацията.
За дестилация се използва меден казан.Той има капак, казан, лула и серпентина. Медта подобрява вкуса на ракията и я прочиства от някои примеси.

Дестилацията може да бъде еднократна или двукратна.
При еднократната дестилация ракия се получава с едно изваряване. Тя е по-изгодна, но ракията е с по-ниско качество. Преди да започнете да варите ракията, проверете дали казанът е напълно чист. Ако има нагар, почистете го с метална четка и измийте с вода.
Кашата не трябва да е пове че от 80% от обема на казана.
Ако кашата е много гъста, разредете я с малко вода, за да не загори и да развалите вкуса на ракията.
Проверете дали всички връзки между отделните части са добре уплътнени, защото ако от някъде изпуска, ще се намали добива на ракия.
Водата в охладителя трябва да е студена.
Ракията трябва да излиза от казана с температура от 18-20%.
- Веднага след ферментацията трябва да се направи дестилация.
- Казанът и всички негови части трябва да са напълно чисти.
- Нагарът от дъното на казан трябва да е изстърган.
- Ако плодовата каша е гъста, разредете я с вода, за да не загори.

събота, 24 октомври 2009 г.

Бутилиране на виното

Много е важно кога ще се бутилира виното. То трябва да е напълно узряло, за да са оформени всичките му вкусови качества.

Добре е виното да се бутилира през пролетта.
Бутилките за вино трябва да са тъмни и стъклени. Ако ползвате пластмасови бутилки, на тях трябва да е написано, че могат да се ползват и за вино. Бутилките трябва да са много чисти.

Бутилирането се прави в ясен ден, тих, без вятър. Предварително трябва да проверите дали виното е с добри вкусови качества, с добър вкус и дали е достатъчно бистро.
Бутилките се пълнят направо от канелката или чрез изсмукване с гумен маркуч. Бутилката, се пълни догоре, като трябва да се остави най-много 2 сантиметра празно отгоре.

Бутилките се затварят с коркови тапи, които да прилепнат плътно. Може да затворите бутилките и с метални капачки, но те също трябва да са мно го плътно прилепнали и да не влиза въздух. Върху капачката може да накапете парафин, така ще бъдете напълно сигурни, че няма да влиза въздух.

Бутилките трябва да се съхраняват в хладни помещения с температура около 14 градуса, но не и по-висока. Бутилките се поставят в легнало положение, така че мехурчето с въздух да е точно по средата на бутилката. Ако бутилката се постави изправена, може да влезе въздух, през капачката.
Някои винари препоръчват бутилките да се заравят в пясък. Това се прави, за да се осигури еднаква температура.
Ако след време в бутилката се образува малко утайка, това не бива да ви плаши. Това е на пълно нормално. В такъв случай виното трябва да се налива внимателно, за да не изтече тази утайка в чашите.

петък, 23 октомври 2009 г.

Производство на домашна ракия - Ферментация

След като сте смлели плодовете, сложете ги в пластмасови бидони или дървени каци. Тези съдове трябва да бъдат чисти и здрави, да не са мухлясали.
Когато поставите плодовете в съдовете, те започват да ферментират. Ако искате да ускорите ферментацията, може да добавите суха или пакетирана прясна хлебна мая. На 100 ки лограма плодова каша се слага 100 грама мая, разтворена с вода.

Ако нямате мая, отделете неизмити плодове. Смачкайте ги, сложете ги в стъклен буркан, прибавете чаена чаша захар, малко вода и разбъркайте добре. Покрийте буркана с тензух и оставете в топла стая на около 20 градуса. След 2-3 денонощия имате готова мая за смляната плодова каша.

Прибавете маята в кашата и разбъркайте добре.
За да проверите дали ферментацията е приключила, разбъркайте кашата. Ако няма мехурчета и не се образува пяна отгоре, сместа е готова за изваряване. Може да проверите и като поднесете запалена, клечка кибрит над плодова та каша. Ако пламъкът угасне, още протича ферментация. Ако продължава да гори, вече мо жете да изварявате. Може да поверите дали ферментацията е спряла като опитате и на вкус. Ако има леко сладникав отенък, още ферментира. Ако сместа е горчива, можете вече да изва­рявате.

- Съдовете за ферментация трябва да са покрити.
- Съдовете трябва да са или под навес или в помещение с широко отворени прозорци.
- Съдовете за ферментация не трябва да са на слънце.
- По време на ферментация разбърквайте кашата по 2-3 пъти на ден.

четвъртък, 22 октомври 2009 г.

Филтриране на червеното вино

За да стане хубаво виното, то трябва да се филтрира. За целта се ушива голяма и дълга торба от лен или памук. Закрепва се над малък съд и в торбата се сипва вино, смесено с около 50 грама азбест. Преминалото вино се сипва отново в торбата. Азбестът запушва отворите на плата. Връщайте, докато започне да тече бистро вино. Ако по някое време виното започне да тече прекалено бавно, измийте торбата с вода и отново из ползвайте за филтриране. След филтрирането виното веднага се сипва в съдовете за съхра нение, за да няма допир с въздуха.

сряда, 21 октомври 2009 г.

СЪХРАНЯВАНЕ НА ГОТОВОТО ВИНО

Шестмесечното вино все още продължава да се избистря и ако се бутилира, на дъното на бутилките ще се получи утайка. Съществуват рискове и да продължи ферментацията, от което може бутилките да из­гърмят.
Преди да бутилирате виното е най-добре да го избистрите. Това може да стане с желатин, но наи-често се използват яйчени белтъци. Разбива се 1 белтък със 100 грама вода на пяна. След това се долива малко вино и се разбива пак. После тази смес се излива в бъчвата и се разбърква.

За червено вино се слагат 3 белтъка на 100 литра.
За бяло вино се слагат 2 белтъка на 100 литра.
Трябва много внимателно да отделите белтъците. Не бива да попада никакъв жълтък във виното!

вторник, 20 октомври 2009 г.

Шардоне Резерва

Реколта: 2006
Изба "Бухегер" Кремстал, Австрия
Сорт: Шардоне
Интензивен и много красив жълто-зелен цвят. Ароматът е много богат, наситен и комплексен. В пъстрата ароматна палитра можем да отличим зрели тропически плодове, пъпеш, минерални тонове, банан, ванилия и ябълка. Много добре усвоен дъбов аромат с отлична кореспонденция между аромат и вкус. Дълго и обемно тяло, сочно, с приятна сладост и мекота, завършващо с много елегантна свежест и нежен плодов послевкус. Едно много интригуващо Шардоне.

понеделник, 19 октомври 2009 г.

Производство на ракия

ОТ КАКВО СЕ ПРАВИ РАКИЯ
Ракия се прави от негодни за консумация и нестандартни плодове. Те трябва да са добре узрели и да са здрави. Ако сложите загнили или мухлясали плодове в ракията, тя ще е с много ниско качество, а и с високо съдържание на метилов - алкохол, който е отровен.

Ракия се прави от скоро на брани плодове. Добре е веднага да се обработват, защото забавянето влошава качеството. Плодовете със семки се смилат добре. Плодовете с костилки първо се почистват от костилките, а след това се смилат.

- Плодовете за ракията трябва да са напълно узрели.
- За ракия не трябва да се използват загнили или мухля сали плодове.
- Костилките трябва да се махнат.
- Плодовете трябва да са много добре смачкани.

неделя, 18 октомври 2009 г.

Вила Любимец - Розе от Каберне Совиньон

Реколта: 2007
„Вертикал" АД
Сорт: Каберне Совиньон
Красив малиновочервен цвят. Ароматът е много интензивен, плътен и богат. Доминира малина, елегантно допълнена от червени кос-тилкови плодове, ягода и касис. Тялото е добре балансирано, стегнато, с приятна сладост и пикантна горчивина на финала.

понеделник, 12 октомври 2009 г.

Правилно съхраняване на домашното вино

За да се съхрани правилно виното, е нужно да се претака. Това се прави при всички едногодишни вина. Първото претакане се прави 2 седмици след завършване на бурната ферментация. Второто претакане се прави в края на декември или началото на януари. Третото претакане се прави през март. Четвъртото претакане трябва да се направи през есента. Преди първото претакане проверете дали виното може да се пресече. Сипете вино в чаша, но не я пълнете до горе. Оставете я непокрита в стаята за 24 часа. Ако виното в чашата не е променило цвета и вкуса си, значи сте приготвили здраво вино. Ако виното покафенее, значи може да се пресече и се налага да добавите по 15-20 грама калиев метабисулфат на 100 литра вино. През следващите години направете едно претакане годишно. Претакането трябва да се прави при ниска температура, в тих и ясен ден с високо атмосферно налягане. Ако претакате в ден с ниско атмосферно на лягане, може да се образуват мехурчета, които да размътят виното. Когато претакате старо или ароматно вино, претакането трябва да е закрито. Първото и второто претакане се прави открито. Открито претакане сеправи и на вината с дефекти. Подобряване на виното може да се върши чрез смесване. Това се прави най-често от винарите. Ароматът на виното може да подобрите като добавите силно ароматни вина. Ако червеното ви вино е слабо оц­ветено, може да подобрите цвета чрез смесване с много тъмни вина. Преди да смесите, трябва предварително да направите опити с малко количество и да установите каква пропорция от подобреното вино трябва да до бавите, за да получите искания от вас резултат. Когато виното престоява, то само се избистря. Утаяват се плаващите частици и виното става бистро. Често допускана грешка на винарите е, че избързват с наливането в бутилки, и затварят виното, преди да е завършило естественото бистрене.

петък, 9 октомври 2009 г.

СЪХРАНЯВАНЕ НА ГОТОВОТО ВИНО

Виното се съхранява в бъчви, в помещения с постоянна тем пература от около 12-14 граду са. Ако температурата се промени, виното се разваля. По време на съхранението, обема на виното намалява, защото има излитане на въглеродния диоксид и изпарения. Тази загуба на обем се нарича фира.

Ако държите виното в малки, бъчви изпарението е по-голямо, затова се предпочита виното да се съхранява в големи съдове.

Ако бъчвата не е пълна до горе, виното се окислява и се разваля вкуса му. Има вкус на изветряло и окислено. Създават се условия за развитие на микроорганизми, които причи няват вкисване или хващане на цвят.

За да се предпази виното от такова влошаване, трябва редовно да се долива. Когато виното е младо и още не е претакано, трябва да се долива два пъти седмично, а когато мине първото претакане, доливайте по веднъж седмично.

Виното, което доливате трябва да се съхранява в отделен малък съд и да бъде от същото качество като приготвеното го лямо количество. Ако нямате вино за доливане, направете смес от калиев метабисулфид и винена киселина. Винената киселина може да замените с лимонена киселина. За 100 литра вино ще ви трябват 15 грама калиев метабисул фид и 7,5 грама винена киселина. Поставете сместа в торбич ка от плат, най-добре е тензух и я завържете с въженце. По топете за 2 минути във виното и след това закрепете да виси над повърхността на виното.

четвъртък, 8 октомври 2009 г.

БОЛЕСТИ ПО ВИНАТА - втора част

Ако виното ви вече е цветясало, най-лесно ще е да го източите от канелката в друг съд. Източвайте, докато се забележат парченца ципа. Вкисване. Когато виното е вкиснало, то има миризмата и вкуса на оцет. На повърхност та му има сива гладка ципа, а по-късно се разкъсва и пада на дъното. Вкисването се получава, когато виното се съхранява в непълни съдове и на топло място. Вкисването се разнася главно от винените мушици. Те пренасят микробите от заразеното на здравото вино. Можете да се предпазите от вкисване като поддържате ниска и равномерна температура и спазвате идеална хигиена.

Надигане. Надигането се получава в топлите райони и в топлите месеци. Отделят се меурчета и някои винари си мислят, че е започнала вторична ферментация. Такова вино има блед и болнав цвят, а ако го налеете в чаша и я разклатите, то се размътва. Виното е с блудкав и неприятен вкус.

За да премахнете надигането, поставете в платнена торбичка калиев метабисулфид -15 грама за 100 литра вино и я поставете да виси в средната част на виното. След разтваянето му, преточете виното в друг съд. Точене. Това заболяване се наблюдава главно при вината с остатъчна захар. Виното се точи и изглежда лигаво.

Прибавете 12 грама калиев метабисулфид и 8 грама танин-за 100 литра вино. След това се претака.

сряда, 7 октомври 2009 г.

ЯБЪЛКОВО ВИНО

За това вино се използват; сочни и ароматни сортове ябълки. Те се нарязват, смилат се се пресоват много добре, за да не потъмнее сока, се добавя 10 грама калиев метабисулфид на 100 литра каша. Към получения сок се прибавя 100 грама захар на 1 литър сок. След фермен тацията се получава вино с 11 градуса алкохолно съдържа ние. След приключване на ферментацията се бутилира. Ако не прибавите захар, виното ще е слабо и нетрайно.


вторник, 6 октомври 2009 г.

СЪХРАНЯВАНЕ НА ДЖИБРИТЕ

Джибрите са отпадък от производството на виното и се използват за производство на ракия. Докато започне пригот вянето на ракията, джибрите трябва добре да се съхраняват. Трамбовайте джибрите при от­ворена канелка, за да няма въздух в тях. След това затворете; канелката и отгоре покрийте с найлон или намаслена хартия. Отгоре насипете пласт пясък, като в краищата трябва да е по-дебел, за да не влиза въздух.

понеделник, 5 октомври 2009 г.

БОЛЕСТИ ПО ВИНАТА - Хващане на цвят

Много често вината боледу ват. Това се причинява от микроорганизми. Бъдете много внимателни при отстраняване на заболяванията по виното.

Запомнете, че болните вина заразяват и развалят здравите вина.


Хващане на цвят. Това се среща много често и не всеки винар му обръща внимание. На повърхността на виното се образува тънка коричка с бял и леко розовеещ цвят. В начало то тя е тънка, а след това става дебела, нагъва се и се разпуква, като пада във виното. Вино то се размътва и разваля вкуса си.

Цветясалото вино е блудкаво и изветряло.

Може да предотвратите цветясването като поддържате бъчвите си винаги пълни или като поставите платнена торбичка със смес от калиев метабисулфид и винена киселина в про орция 2:1, да виси под капака и над виното.

неделя, 4 октомври 2009 г.

МАЛИНОВО ВИНО

Изберете здрави и добре уз­рели плодове. Смачкайте ги и оставете да ферментират. След около 5 дни се пресоват добре. Джибрите промийте с вода, около 3/4 от получената течност, и пресовайте отново. По­дучения сок сипете към първия. На всеки литър от сока сипете по 150 грама захар и разбър­кайте много добре. Оставете да ферментира отново.

Ще получите сухо вино с около 11 градуса алкохолно съ­държание. Ако искате да направите де­сертно вино, трябва да приба­вите 250 грама захар на литър сок. То ще е с около 15 градуса алкохол и е по-траино.

събота, 3 октомври 2009 г.

КАК СЕ ПРАВИ ЧЕРВЕНО ВИНО

Червеното вино е най-широ­ко произвежданото у нас. Използват се известните сортове червено грозде - Широка мелнишка лоза, Мавруд, Мерло, Гъмза, Каберне ферментацията протича със семките, кожите и чепките.

Смачкването се прави като при белите вина в бъчви с решетка пред канелата.

Мъстта е мътна и се налага откаляване. На 1 литър мъст се прибавя 1 грам 6%-ова серниста киселина. Така приготвената мъст се оставя се оставя да престои 16-20 часа.

Ако оставите да престои на ( по-хладно, избистрянето щe протече по-бързо и по-качествено. След това избистрената мъст се претака в съда за ферментация.

Не бива да се пълни, а да се остави малко празен отгоре. Отделената кал се прибавя към джибрите и след като фермен-тира се използва за варене на Тракия. След това на 100 литра мъст се прибавя 2% мая от дрожди.

Когато гроздовата каша фер­ментира, на повърхността на мъстта изплуват твърдите части от гроздето. Там образуват шуплест пласт, който се нарича шапка. Тя се намира над мъстта и много бързо и лесно вкисва.
Това може да развали цялото вино.


За да се потопи шапката се използва решетка от надупчена дъска или от летви, заковани
на разстояние най-много 1 сан­тиметър. Нарича се лъжливо горно дъно. Преди да поставите решетката, трябва да източите малко мъст, а след като поста­вите решетката, да я изсипете отгоре. Така над шапката ше има мъст и няма да вкисне.

Ако искате да направите на­истина много добро и качестве­но вино, през първите дни тряб­ва веднъж да го преточите.

Когато ферментацията при­ключи напълно, трябва да се от­делят твърдите части от виното. Ако направите това отделяне по-рано или по-късно, рискува­те да развалите качеството на виното. Ако се забавите, виното ви ще е много стипчиво и с лошцвят. Ако избързате, виното ще е слабо и с блед цвят.

Така полученото младо вино! се оттака от джибрите и се оставя в пълни съдове, докато приключи тихата ферментация. След това отново се претака, за да се махне образуваната кал. След това в съда за фермен­тация остават джибри, от които, чрез трамбоване или през при­тискане с преси може да отделят още около 5-6% вино.

петък, 2 октомври 2009 г.

Как се прави вино резе

Розето е вино, което се при готвя от червени сортове грозде с безцветен сок. Приготвя се също като бялото вино, но за да се получи характерния розов цвят, трябва да се остави мъстта малко време да престои в оцедвача пре ди да я отделите. Ако пресовате кашата, ще увеличите добива на вино и ще получите малко по-силен цвят. Какъв да бъде цвета, зависи само от желанието на произво дителя на виното.четвъртък, 1 октомври 2009 г.

КАК СЕ ПРАВИ БЯЛО ВИНО - 2 част

Сега вече съдът е готов за ферментация. Поставя се капак. На него е добре да има отвор, в който да сложите маркуч и до бре да го уплътните. Затиснете капака с тежест, за да прилеп не плътно. Маркучът трябва да е в празното пространство в горната част на бурето. Трябва да е добре уплътнено, за да не влиза въздух. Другия край на маркуча поставете в съд с вода.
Когато започне ферментация, във водата се появяват мехурчета и започва да клокочи.Това
се нарича "звънец".
Ако ферментацията протича бавно, ще се наложи едно претакане. Щом бурната феррментация приключи и звънецът утихне, махнете звънеца и долейте. Оставете да протече тихата ферментация.

Белите вина ферментират в хладни помещения.
Когато и тихата ферментация приключи, виното трябва да се Достави около 3 седмици, за да се избистри. След това отделе те виното от калта, за да не се развали и прокисне.