петък, 18 септември 2009 г.

МЯСТО ЗА ПРОИЗВОДСТВО и СЪХРАНЕНИЕ НА ВИНОТО

За обработка, претакане, отлежаване и съхранение на виното най-подходящи са под земните помещения. Мазетата на къщите са винаги хладни и осигуряват нужната за процеса температура от 12-14 градуса температура.


Има някои изисквания за тези мазета, ако искате виното ви да стане хубаво и качествено. В помещението не трябва да има лук, туршия, бензин, кисе ло зеле и други продукти, които отделят силна миризма, защото виното я поема. Подът трябва да е циментиран и да има улеи за оттичане на водата, за да може да се чис ти лесно и бързо. Мазето трябва да може лесно да се проветрява и това е добре да става през комин, а не през прозорец, защото през лятото от прозореца влиза горещина.


Насипете по пода сухи дървени стърготини, за да се от страни влагата. Мазето трябва да е дезинфекцирано и да няма насекоми и гризачи. Освен добро място за бъчвите, добре е да направите и рафтове за съхраняване на бутилираното вече вино. За да се запази качеството на виното ви, бутилките трябва да са легнали на рафтовете.