сряда, 16 септември 2009 г.

ПРОИЗВОДСТВО НА ВИНО И ВИДОВЕ ВИНА

Според приготвянето и съх­ранението на виното, се получа­ват и различни видове напитки.

СУХО вино се получава от преработката само на грозде без добавяне на захар. Захар­та, нужна за ферментацията, се извлича от самото грозде. Това. вино е силно и стипчиво.

ПОЛУСУХО вино е вино с малко остатъчна захар и има леко сладък вкус.

ДЕСЕРТНО вино е вино, кое­то е много сладко и е със силен градус. Обикновено в домашни условия такива вина не се произвеждат.

ПЕНЛИВО вино е шампан­ското и също не се произвежда, в домашни условия. То може да е естествено или изкуствено га­зирано.

АРОМАТИЗИРАНО вино в домашни условия се произвеж­да само пелин. При ароматизи­раното вино, в него се добавят различни билки.