понеделник, 19 октомври 2009 г.

Производство на ракия

ОТ КАКВО СЕ ПРАВИ РАКИЯ
Ракия се прави от негодни за консумация и нестандартни плодове. Те трябва да са добре узрели и да са здрави. Ако сложите загнили или мухлясали плодове в ракията, тя ще е с много ниско качество, а и с високо съдържание на метилов - алкохол, който е отровен.

Ракия се прави от скоро на брани плодове. Добре е веднага да се обработват, защото забавянето влошава качеството. Плодовете със семки се смилат добре. Плодовете с костилки първо се почистват от костилките, а след това се смилат.

- Плодовете за ракията трябва да са напълно узрели.
- За ракия не трябва да се използват загнили или мухля сали плодове.
- Костилките трябва да се махнат.
- Плодовете трябва да са много добре смачкани.