петък, 25 септември 2009 г.

Съдове за производство на вино

Съдовете за преработка и ферментация на виното трябва да са дъбови бъчви. Ако са на правени от акация или черница, виното получава лош цвят и вкус. Бъчвите трябва да се измиват много старателно и детайлно. Това се прави с твърда четка за дъски и силни дезинфектанти.

Когато ще използвате нова бъчва, трябва да я напълните с вода и да я сменяте от време на време. Водата трябва да стои в бъчвата две седмици и повече, докато изливаната от нея вода стане напълно безцветна и без вкус и мирис. След това в бъчвата се налива 5%-ова разтвор на сода за дъски. Престоява по ловин час и се изхвърля. След, това бъчвата трябва обилно и: хубаво да се изплакне, но за дължително ПЪРВО със ГОРЕ ЩА вода, СЛЕД ТОВА със СТУДЕНА вода.

След източване на вино то бъчвата трябва да се измие също първо с гореща, а след това със студена вода. Когато бъчвите са оставени-с леко вкиснато вино в тях, ще, трябва да се измият с 10%-ов разтвор на сода за дъски, за да може следващото вино, сипано в тях да не се развали.

Ако бъчвите са мухлясали, тогава ще трябва да се погри жите повече за почистването им. Силно търкане с 10%-ов разтвор на сода за дъски може да помогне, само ако мухлясването е малко. Ако е повече и не можете да го премахнете по този начин, ще трябва да го премахнете с калиев перман-ганат. Разтваря се 10 грама в 100 литра вода и се оставя да престои 4 дни. След това излей те разтвора и измийте много добре. Може да използвате и хлорна вар, но след това тряб ва много добре да се почисти бъчвата. При работа с калиев перманганат трябва да пазите кожата и дрехите си, защото може да се разядат.

Почистването може да стане и с негасена вар. На 100 литра вода сложете 150 грама негасе на вар. Ако бъчвата ви пуска цвят и искате да я използвате за про изводство на бяло вино, сипете в нея горещ 10%-ов разтвор на сода за дъски. Така ще обезцветите дъските. След изливането на готовото вино от кацата, по стените остава отложен винен камък. Повечето хора не му обръщат внимание, но бъчвата трябва да се отвори и виненият камък да се отчука и премахне, a преди това бъчвата да се измие много-добре с четка за дъски. Останалият винен камък по бъчвата, може да развали следващото сипано вътре вино.