неделя, 27 септември 2009 г.

Етапи за приготвяне на вино - Мачкане на гроздето

Мачкане на гроздето
Набраното грозде трябва да се смачка много добре, за да се извлече цялото количество сок. Следете да не останат несмачкани или неразпукани зърна. При този процес чепките и семките трябва да останат цели. Ако чепките и семките се смачкат, те отделят много дъбилни вещества и това ще развали вкуса и качеството на виното. Те засилват тръпчивия вкус и придават зеленикав отенък на сока.
Гроздето се мачка с гроздо мелачки. Това са два валяка, през които минават зърната. Разстоянието между тях трябва да е такова, че да не остане не-разпукано зърно, но и семената, и чепките да останат цели.

При производство на бяло вино гроздомелачката се по ставя под съда за оцеждане.

При производство на червено, вино, гроздомелачката се по ставя над съда за ферментация.
Не е желателно отцеденият сок да се прехвърля от един съд в друг, защото се разваля качеството на виното.