сряда, 21 октомври 2009 г.

СЪХРАНЯВАНЕ НА ГОТОВОТО ВИНО

Шестмесечното вино все още продължава да се избистря и ако се бутилира, на дъното на бутилките ще се получи утайка. Съществуват рискове и да продължи ферментацията, от което може бутилките да из­гърмят.
Преди да бутилирате виното е най-добре да го избистрите. Това може да стане с желатин, но наи-често се използват яйчени белтъци. Разбива се 1 белтък със 100 грама вода на пяна. След това се долива малко вино и се разбива пак. После тази смес се излива в бъчвата и се разбърква.

За червено вино се слагат 3 белтъка на 100 литра.
За бяло вино се слагат 2 белтъка на 100 литра.
Трябва много внимателно да отделите белтъците. Не бива да попада никакъв жълтък във виното!