Това е изключително аро матна и приятна напитка. Може да си направите пелин само като сложите цвят от пелин във ферментиращото вино, но истинският наложен пелин се, приготвя малко по-трудно.
Направете смес от билки: цвят пелин, бял равнец, червен кантарион, жълт кантарион, мащерка, бъз, риган, маточина. В тази, смес най-голямо количество трябва да е пелин.
В каца за вино с канелка по ставете дренаж отвътре на канелката и наредете пласт грозде, тънък пласт от билковата смес, пласт от нарязани ябълки и дюли. Редувайте така, докато се напълни 2/3 от съда. Затиснете с капак плътно и налейте младо едногодишно вино дока то се напълни съда. Затворете с капак и замажете.
Пелинът ще е готов след около 30 дни. Ако е много горчив, може да се добави захар. Готовия пелин налейте в бутилки.