неделя, 25 октомври 2009 г.

Дестилация или изваряване на домашна ракия

Изваряването трябва да за почне веднага, след като приключи ферментацията.
За дестилация се използва меден казан.Той има капак, казан, лула и серпентина. Медта подобрява вкуса на ракията и я прочиства от някои примеси.

Дестилацията може да бъде еднократна или двукратна.
При еднократната дестилация ракия се получава с едно изваряване. Тя е по-изгодна, но ракията е с по-ниско качество. Преди да започнете да варите ракията, проверете дали казанът е напълно чист. Ако има нагар, почистете го с метална четка и измийте с вода.
Кашата не трябва да е пове че от 80% от обема на казана.
Ако кашата е много гъста, разредете я с малко вода, за да не загори и да развалите вкуса на ракията.
Проверете дали всички връзки между отделните части са добре уплътнени, защото ако от някъде изпуска, ще се намали добива на ракия.
Водата в охладителя трябва да е студена.
Ракията трябва да излиза от казана с температура от 18-20%.
- Веднага след ферментацията трябва да се направи дестилация.
- Казанът и всички негови части трябва да са напълно чисти.
- Нагарът от дъното на казан трябва да е изстърган.
- Ако плодовата каша е гъста, разредете я с вода, за да не загори.