събота, 24 октомври 2009 г.

Бутилиране на виното

Много е важно кога ще се бутилира виното. То трябва да е напълно узряло, за да са оформени всичките му вкусови качества.

Добре е виното да се бутилира през пролетта.
Бутилките за вино трябва да са тъмни и стъклени. Ако ползвате пластмасови бутилки, на тях трябва да е написано, че могат да се ползват и за вино. Бутилките трябва да са много чисти.

Бутилирането се прави в ясен ден, тих, без вятър. Предварително трябва да проверите дали виното е с добри вкусови качества, с добър вкус и дали е достатъчно бистро.
Бутилките се пълнят направо от канелката или чрез изсмукване с гумен маркуч. Бутилката, се пълни догоре, като трябва да се остави най-много 2 сантиметра празно отгоре.

Бутилките се затварят с коркови тапи, които да прилепнат плътно. Може да затворите бутилките и с метални капачки, но те също трябва да са мно го плътно прилепнали и да не влиза въздух. Върху капачката може да накапете парафин, така ще бъдете напълно сигурни, че няма да влиза въздух.

Бутилките трябва да се съхраняват в хладни помещения с температура около 14 градуса, но не и по-висока. Бутилките се поставят в легнало положение, така че мехурчето с въздух да е точно по средата на бутилката. Ако бутилката се постави изправена, може да влезе въздух, през капачката.
Някои винари препоръчват бутилките да се заравят в пясък. Това се прави, за да се осигури еднаква температура.
Ако след време в бутилката се образува малко утайка, това не бива да ви плаши. Това е на пълно нормално. В такъв случай виното трябва да се налива внимателно, за да не изтече тази утайка в чашите.