петък, 23 октомври 2009 г.

Производство на домашна ракия - Ферментация

След като сте смлели плодовете, сложете ги в пластмасови бидони или дървени каци. Тези съдове трябва да бъдат чисти и здрави, да не са мухлясали.
Когато поставите плодовете в съдовете, те започват да ферментират. Ако искате да ускорите ферментацията, може да добавите суха или пакетирана прясна хлебна мая. На 100 ки лограма плодова каша се слага 100 грама мая, разтворена с вода.

Ако нямате мая, отделете неизмити плодове. Смачкайте ги, сложете ги в стъклен буркан, прибавете чаена чаша захар, малко вода и разбъркайте добре. Покрийте буркана с тензух и оставете в топла стая на около 20 градуса. След 2-3 денонощия имате готова мая за смляната плодова каша.

Прибавете маята в кашата и разбъркайте добре.
За да проверите дали ферментацията е приключила, разбъркайте кашата. Ако няма мехурчета и не се образува пяна отгоре, сместа е готова за изваряване. Може да проверите и като поднесете запалена, клечка кибрит над плодова та каша. Ако пламъкът угасне, още протича ферментация. Ако продължава да гори, вече мо жете да изварявате. Може да поверите дали ферментацията е спряла като опитате и на вкус. Ако има леко сладникав отенък, още ферментира. Ако сместа е горчива, можете вече да изва­рявате.

- Съдовете за ферментация трябва да са покрити.
- Съдовете трябва да са или под навес или в помещение с широко отворени прозорци.
- Съдовете за ферментация не трябва да са на слънце.
- По време на ферментация разбърквайте кашата по 2-3 пъти на ден.