Ракията може да помътнее от замърсяване на съда, в който стоят кашите от неизмиване-на плодове, които са пръскани с препарати от качествата на водата, с която се понижава, градуса.
Когато добавяте дестили рана вода за понижаване на градуса, трябва да я слагате на малки дози и добре да разбърквате.
Ако ракията е помътняла от танина в гроздето, трябва да се избистри с яйчен белтък. Вземете един белтък и прибавете 100 грама вода, с температура от 30-35 градуса. Разбъркайте с миксер. При непрекъснато бъркане, долейте 1-2 литра ракия. След това бъркайте цялото количество ракия и сипете разредения белтък като непрекъснато бъркате. Оставете да стои една седмица. През това време утайката е паднала на дъното. С маркуч изтеглете ракията от съда и внимавайте да не преми не утайка, защото ракията отново ще се размъти. Един белтък се слага на 100 литра ракия.