вторник, 22 декември 2009 г.

БИЛКОВА РАКИ

Класическата смес от билки, най-често използвана почти навсякъде в нашата страна е следната:
сладка папрат, чубрица, равнец, черен бъз, жълт кантарион, червен кантарион, риган, мащерка, мента, карамфил, босилек.
Според вкуса на всеки, тази смес може да се промени като се добавят нови билки или се премахнат някои билки. Обикновено се слагат по равни части от всички билки. Най-често се добавя девесил, но ароматът му е много силен и не се харес ва на всички.

В 5 литра плодова ракия без вкус и мирис се накисва смесва от наситнени билки. Общо около 1 килограм. Престоява 30 дни като често се разбърква. След това се прецежда и получения екстракт се сипва в 100 литра плодова ракия.