сряда, 30 септември 2009 г.

КАК СЕ ПРАВИ БЯЛО ВИНО

За производство на бяло вино се използват бели сортове грозде като Ризлинг, Димят, Мускат, Шардоне, Ркацители, Тамянка, Траминер, Алиготе и други. Може да използвате и сортове червено грозде, които имат безцветен сок. Най-важното за производството на бялото вино е, че мъстта трябва да ферментира без семките, чепките и ципите. Това прави виното нежно и фино.

Може да поставите в кацата решетка от летви на разстояние от 1 сантиметър. Така през канелката ще изтече само сок, а над решетката ще останат твърдите части. Ако поставите гъста мрежа от лозови пръчки 1 пред вътрешния отвор на канелата, добивът ще се увеличи.
Тогава трябва да държите канелата отворена и при пълненето на съда сока се оцежда. За да увеличите добива може да използвате ръчна преса. Пресовайте веднага, след като приключи естественото отичане на сока. Допълнително изцедения сок прибавете към получения. Мъстта е мътна и се налагай откаляване. На 1 литър мъст се прибавя 1 грам 6%-ова серниста киселина. Така приготвел ната мъст се оставя да престои 16-20 часа. ;

Ако оставите да престои на по-хладно, избистрянето ще протече по-бързо и по-качествено. След това избистрената мъст се претака в съда за ферментация. Не бива да се пълни, а да се остави малко празен отгоре. Отделената кал се прибавя към джибрите и след като ферментира, се използва за варене на ракия. След това на 100 литра мъст се прибавя 2% мая от дрождите.