четвъртък, 1 октомври 2009 г.

КАК СЕ ПРАВИ БЯЛО ВИНО - 2 част

Сега вече съдът е готов за ферментация. Поставя се капак. На него е добре да има отвор, в който да сложите маркуч и до бре да го уплътните. Затиснете капака с тежест, за да прилеп не плътно. Маркучът трябва да е в празното пространство в горната част на бурето. Трябва да е добре уплътнено, за да не влиза въздух. Другия край на маркуча поставете в съд с вода.
Когато започне ферментация, във водата се появяват мехурчета и започва да клокочи.Това
се нарича "звънец".
Ако ферментацията протича бавно, ще се наложи едно претакане. Щом бурната феррментация приключи и звънецът утихне, махнете звънеца и долейте. Оставете да протече тихата ферментация.

Белите вина ферментират в хладни помещения.
Когато и тихата ферментация приключи, виното трябва да се Достави около 3 седмици, за да се избистри. След това отделе те виното от калта, за да не се развали и прокисне.