понеделник, 5 октомври 2009 г.

БОЛЕСТИ ПО ВИНАТА - Хващане на цвят

Много често вината боледу ват. Това се причинява от микроорганизми. Бъдете много внимателни при отстраняване на заболяванията по виното.

Запомнете, че болните вина заразяват и развалят здравите вина.


Хващане на цвят. Това се среща много често и не всеки винар му обръща внимание. На повърхността на виното се образува тънка коричка с бял и леко розовеещ цвят. В начало то тя е тънка, а след това става дебела, нагъва се и се разпуква, като пада във виното. Вино то се размътва и разваля вкуса си.

Цветясалото вино е блудкаво и изветряло.

Може да предотвратите цветясването като поддържате бъчвите си винаги пълни или като поставите платнена торбичка със смес от калиев метабисулфид и винена киселина в про орция 2:1, да виси под капака и над виното.