Надигане. Надигането се получава в топлите райони и в топлите месеци. Отделят се меурчета и някои винари си мислят, че е започнала вторична ферментация. Такова вино има блед и болнав цвят, а ако го налеете в чаша и я разклатите, то се размътва. Виното е с блудкав и неприятен вкус.
За да премахнете надигането, поставете в платнена торбичка калиев метабисулфид -15 грама за 100 литра вино и я поставете да виси в средната част на виното. След разтваянето му, преточете виното в друг съд. Точене. Това заболяване се наблюдава главно при вината с остатъчна захар. Виното се точи и изглежда лигаво.
Прибавете 12 грама калиев метабисулфид и 8 грама танин-за 100 литра вино. След това се претака.
За да премахнете надигането, поставете в платнена торбичка калиев метабисулфид -15 грама за 100 литра вино и я поставете да виси в средната част на виното. След разтваянето му, преточете виното в друг съд. Точене. Това заболяване се наблюдава главно при вината с остатъчна захар. Виното се точи и изглежда лигаво.
Прибавете 12 грама калиев метабисулфид и 8 грама танин-за 100 литра вино. След това се претака.