четвъртък, 8 октомври 2009 г.

БОЛЕСТИ ПО ВИНАТА - втора част

Ако виното ви вече е цветясало, най-лесно ще е да го източите от канелката в друг съд. Източвайте, докато се забележат парченца ципа. Вкисване. Когато виното е вкиснало, то има миризмата и вкуса на оцет. На повърхност та му има сива гладка ципа, а по-късно се разкъсва и пада на дъното. Вкисването се получава, когато виното се съхранява в непълни съдове и на топло място. Вкисването се разнася главно от винените мушици. Те пренасят микробите от заразеното на здравото вино. Можете да се предпазите от вкисване като поддържате ниска и равномерна температура и спазвате идеална хигиена.

Надигане. Надигането се получава в топлите райони и в топлите месеци. Отделят се меурчета и някои винари си мислят, че е започнала вторична ферментация. Такова вино има блед и болнав цвят, а ако го налеете в чаша и я разклатите, то се размътва. Виното е с блудкав и неприятен вкус.

За да премахнете надигането, поставете в платнена торбичка калиев метабисулфид -15 грама за 100 литра вино и я поставете да виси в средната част на виното. След разтваянето му, преточете виното в друг съд. Точене. Това заболяване се наблюдава главно при вината с остатъчна захар. Виното се точи и изглежда лигаво.

Прибавете 12 грама калиев метабисулфид и 8 грама танин-за 100 литра вино. След това се претака.