петък, 9 октомври 2009 г.

СЪХРАНЯВАНЕ НА ГОТОВОТО ВИНО

Виното се съхранява в бъчви, в помещения с постоянна тем пература от около 12-14 граду са. Ако температурата се промени, виното се разваля. По време на съхранението, обема на виното намалява, защото има излитане на въглеродния диоксид и изпарения. Тази загуба на обем се нарича фира.

Ако държите виното в малки, бъчви изпарението е по-голямо, затова се предпочита виното да се съхранява в големи съдове.

Ако бъчвата не е пълна до горе, виното се окислява и се разваля вкуса му. Има вкус на изветряло и окислено. Създават се условия за развитие на микроорганизми, които причи няват вкисване или хващане на цвят.

За да се предпази виното от такова влошаване, трябва редовно да се долива. Когато виното е младо и още не е претакано, трябва да се долива два пъти седмично, а когато мине първото претакане, доливайте по веднъж седмично.

Виното, което доливате трябва да се съхранява в отделен малък съд и да бъде от същото качество като приготвеното го лямо количество. Ако нямате вино за доливане, направете смес от калиев метабисулфид и винена киселина. Винената киселина може да замените с лимонена киселина. За 100 литра вино ще ви трябват 15 грама калиев метабисул фид и 7,5 грама винена киселина. Поставете сместа в торбич ка от плат, най-добре е тензух и я завържете с въженце. По топете за 2 минути във виното и след това закрепете да виси над повърхността на виното.