понеделник, 12 октомври 2009 г.

Правилно съхраняване на домашното вино

За да се съхрани правилно виното, е нужно да се претака. Това се прави при всички едногодишни вина. Първото претакане се прави 2 седмици след завършване на бурната ферментация. Второто претакане се прави в края на декември или началото на януари. Третото претакане се прави през март. Четвъртото претакане трябва да се направи през есента. Преди първото претакане проверете дали виното може да се пресече. Сипете вино в чаша, но не я пълнете до горе. Оставете я непокрита в стаята за 24 часа. Ако виното в чашата не е променило цвета и вкуса си, значи сте приготвили здраво вино. Ако виното покафенее, значи може да се пресече и се налага да добавите по 15-20 грама калиев метабисулфат на 100 литра вино. През следващите години направете едно претакане годишно. Претакането трябва да се прави при ниска температура, в тих и ясен ден с високо атмосферно налягане. Ако претакате в ден с ниско атмосферно на лягане, може да се образуват мехурчета, които да размътят виното. Когато претакате старо или ароматно вино, претакането трябва да е закрито. Първото и второто претакане се прави открито. Открито претакане сеправи и на вината с дефекти. Подобряване на виното може да се върши чрез смесване. Това се прави най-често от винарите. Ароматът на виното може да подобрите като добавите силно ароматни вина. Ако червеното ви вино е слабо оц­ветено, може да подобрите цвета чрез смесване с много тъмни вина. Преди да смесите, трябва предварително да направите опити с малко количество и да установите каква пропорция от подобреното вино трябва да до бавите, за да получите искания от вас резултат. Когато виното престоява, то само се избистря. Утаяват се плаващите частици и виното става бистро. Често допускана грешка на винарите е, че избързват с наливането в бутилки, и затварят виното, преди да е завършило естественото бистрене.