Червеното вино е най-широко произвежданото у нас. Използват се известните сортове червено грозде - Широка мелнишка лоза, Мавруд, Мерло, Гъмза, Каберне ферментацията протича със семките, кожите и чепките.
Смачкването се прави като при белите вина в бъчви с решетка пред канелата.
Мъстта е мътна и се налага откаляване. На 1 литър мъст се прибавя 1 грам 6%-ова серниста киселина. Така приготвената мъст се оставя се оставя да престои 16-20 часа.
Ако оставите да престои на ( по-хладно, избистрянето щe протече по-бързо и по-качествено. След това избистрената мъст се претака в съда за ферментация.
Не бива да се пълни, а да се остави малко празен отгоре. Отделената кал се прибавя към джибрите и след като фермен-тира се използва за варене на Тракия. След това на 100 литра мъст се прибавя 2% мая от дрожди.
Когато гроздовата каша ферментира, на повърхността на мъстта изплуват твърдите части от гроздето. Там образуват шуплест пласт, който се нарича шапка. Тя се намира над мъстта и много бързо и лесно вкисва.
Това може да развали цялото вино.
За да се потопи шапката се използва решетка от надупчена дъска или от летви, заковани
на разстояние най-много 1 сантиметър. Нарича се лъжливо горно дъно. Преди да поставите решетката, трябва да източите малко мъст, а след като поставите решетката, да я изсипете отгоре. Така над шапката ше има мъст и няма да вкисне.
Ако искате да направите наистина много добро и качествено вино, през първите дни трябва веднъж да го преточите.
Когато ферментацията приключи напълно, трябва да се отделят твърдите части от виното. Ако направите това отделяне по-рано или по-късно, рискувате да развалите качеството на виното. Ако се забавите, виното ви ще е много стипчиво и с лошцвят. Ако избързате, виното ще е слабо и с блед цвят.
Така полученото младо вино! се оттака от джибрите и се оставя в пълни съдове, докато приключи тихата ферментация. След това отново се претака, за да се махне образуваната кал. След това в съда за ферментация остават джибри, от които, чрез трамбоване или през притискане с преси може да отделят още около 5-6% вино.