четвъртък, 26 ноември 2009 г.

Гроздова ракия

Тази ракия се произвежда при дестилация на гроздовите джибри, от производството на вино. Ако няма възможност веднага да се дестилират, те трябва да се съхранят много внимателно. Намачкват се и се пресоват, така че да излезе въздуха. Отгоре се покрива с найлон и се насипва с пясък.

Ако искате да получите по-голямо количество ракия, в джибрите трябва да се сложи; вода и захар, веднага след източването на виното.
Захарта трябва да е напълно разтворена във водата. На 100 литра вода се слага 20 килогра ма захар. Течността трябва да покрие джибрите. При температура от около 20-25 градуса, ферментацията протича бързо, само за няколко дни.

След това трябва веднага да се дестилира.
Гроздовата ракия трябва да е 40 градуса.